Genís Sinca: ‘Cendrós era un independentista que va penjar l’estelada quan no ho feia ningú’ | Regió7

El manresà signa la biografia d’una personalitat polièdrica, popular per l”aftershave’, però que posa a l’abast del públic la faceta de mecenes cultural i catalanista de Joan Baptista Cendrós, que va ser un dels fundadors d’Òmnium, i un nom que encara avui dia genera controvèrsies

«El meu punt de partida era similar al del lector». És a dir, les populars ampolletes de Floïd i poc més. Tot això era el que el manresà Genís Sinca sabia de Joan Baptista Cendrós (Barcelona, 1916-1986) quan, fa uns anys, la família li va demanar si volia escriure la biografia de l’empresari, mecenes i catalanista associat per sempre més a la famosa loció per a després de l’afaitat que han fet servir milions d’homes arreu del món des dels anys 30 del segle passat. Però en obrir caixes i armaris, el periodista i escriptor manresà va descobrir un munt de facetes poc o mal conegudes que ha plasmat en el llibre El cavaller Floïd (Proa), que presenta avui (19 h) a l’Espai Plana de l’Om de Manresa en companyia de Laura Cendrós, filla de J. B. Cendrós i promotora cultural, i de l’alcalde de la capital del Bages, Valentí Junyent.

Per què en sabíem tan poc, de Joan Baptista Cendrós?
L’autoestima dels catalans és tan baixa que no permet ni tan sols felicitar-nos dels personatges que han fet molt pel país. Un exemple és l’Albert Boadella, que va estar a l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, a la qual Cendrós va aportar diners, i d’on va sortir el grup Els Joglars. El 1998, gairebé quaranta anys després, aquest individu … LLEGIR MÉS